Ανάπτυξη του Συστήματος Παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας για την Περιφέρεια Κρήτης

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

H Περιφέρεια Κρήτης είναι ένας ακόμα φορέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος επιλέγει διαχρονικά λύσεις της GET και επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη και επέκταση της Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (Υ.Γε.Π.), μέσω κάθετων εφαρμογών όπως το GET AIR.

Η GET υλοποίησε επιτυχώς το Σύστημα Παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας για την Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο δίνει πρόσβαση και παρουσιάζει τα δεδομένα των σταθμών παρακολούθησης, με απλό και κατανοητό τρόπο και με τη μορφή διαδραστικών γραφημάτων και χαρτών.

Σκοπός του έργου ήταν η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και η διαμόρφωση της απαραίτητης ψηφιακής υποδομής, ώστε να γίνεται ολοκληρωμένη παρακολούθηση και ολοκληρωμένη διαχείριση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που επιθυμεί να ασκεί η Περιφέρεια Κρήτης, καλύπτοντας ταυτόχρονα τους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν από την GET τα παρακάτω:

  1. Διασύνδεση με τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η διασύνδεση πραγματοποιείται σε επίπεδο βάσης δεδομένων ή με τη χρήση του API που παρέχεται.
  2. Κεντρική αποθήκευση και οργάνωση των μετρήσεων. Γίνεται με τη χρήση λογισμικού RDBMS και δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών, χρονοσειρών και χαρτών των μετρήσεων με διαφορετικές χρονικές περιόδους αναφοράς (ωριαία, ημερήσια, μηνιαία, ετήσια). Ο χρήστης μπορεί σε δεύτερο χρόνο και μετά τον έλεγχο και την ποιοτική διασφάλιση των δεδομένων από τους διαχειριστές να κατεβάζει τα δεδομένα για επεξεργασία.
  3. Διαδικτυακή εφαρμογή παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των επιπέδων ρύπανσης στο σύνολο των σταθμών του δικτύου και για όλους τους επιλεγμένους αέριους ρύπους. Η παρουσίαση γίνεται με τη μορφή πίνακα ελέγχου (dashboard) που παρουσιάζει τα επίπεδα της ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης της διαχρονικής εξέλιξης της ρύπανσης με τη μορφή διαδραστικού διαγράμματος των ωριαίων, ημερήσιων και εβδομαδιαίων τιμών. Το σύστημα δίνει επίσης και στατιστικά στοιχεία των επιπέδων ρύπανσης σε επίπεδο σταθμού αλλά και συγκριτικά για το σύνολο των σταθμών. Τέλος, τα επίπεδα ρύπανσης παρουσιάζονται και με τη μορφή θεματικών χαρτών, όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το ρύπο και τη χρονική περίοδο αναφοράς.
  4. Διαδικτυακή εφαρμογή πρόγνωση της αέριας ρύπανσης, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση των προγνωστικών δεδομένων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Copernicus και συγκεκριμένα στα δεδομένα του CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service). Δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης των επιπέδων και της χωρικής διακύμανσης της ρύπανσης για τις επόμενες τρεις (3) ημέρες ανά ώρα και ανά ρύπο. Η παρουσίαση γίνεται με τη μορφή διαδραστικού χάρτη. Στην εφαρμογή μπορούν να αξιοποιηθούν τα δεδομένα του δορυφόρου Sentinel 5P που διαθέτει η Περιφέρεια μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • PostgreSQL
  • TimescaleDB
  • PostGIS
  • Geoserver
  • ReactJS

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Περιφέρεια Κρήτης

Website: https://www.crete.gov.gr/

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι μία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τη νήσο Κρήτη και μικρότερα νησιά όπως τη Γαύδο, τη Γαυδοπούλα, τη Δία, τη Χρυσή, το Κουφονήσι και τις νήσους Διονυσάδες. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο, το οποίο είναι έδρα της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο της ανατολικής Μεσογείου μετά την Κύπρο. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Αιγαίου πελάγους και καλύπτει μια περιοχή 8.336 km². Ο μόνιμος πληθυσμός της είναι 623.065 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, διατηρώντας τα δικά της πολιτισμικά στοιχεία.

 

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;