Ανάπτυξη Λογισμικού για το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για τις Ανάγκες του Ερευνητικού Προγράμματος EMODnet “INGETSION AND SAFE-KEEPING OF MARINE DATA”

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Το Έργο «EMODnet Data Ingestion» υλοποιείται από ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο 44 Οργανισμών (Κυβερνητικούς φορείς, ινστιτούτα θαλασσίων ερευνών και ετιαρείες) από 29 παράκτιες χώρες. Γεωγραφικά, το δίκτυο των συμμετεχόντων οργανισμών περιλαμβάνει όλες τις χώρες που περικλείουν τις Ευρωπαϊκές θαλάσσιες λεκάνες και καλύπτει επίσης όλες τις θεματικές περιοχές του EMODnet (European Marine Observation and Data Network) όπως βαθυμετρία, γεωλογία, θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, βιοχημεία, βιολογία, διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων κλπ.

Ο σκοπός του έργου είναι να διευκολύνει και να εξορθολογήσει τη διαδικασία με την οποία θαλάσσια δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών προγραμμάτων παρακολούθησης, ερευνητικών έργων, ιδιωτικών εταιριών) παραδίδονται εθελοντικά για διαφύλαξη και διαμοιρασμό σε κέντρα δεδομένων.  Η διαδικασία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι απλές και φιλικές στη χρήση και αναπτύχθηκαν αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και τεχνογνωσία των φορέων που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες και υποδομές. Το έργο δεν αποσκοπεί στο να παρέχει ένα ακόμα μόνιμο αποθετήριο δεδομένων. Αντίθετα προωθεί την χρησιμοποίηση αυτών που είναι τώρα ενεργά. Ο μοναδικός περιορισμός που θέτει αναφορικά με τη διάθεση των δεδομένων είναι ότι αυτά θα καθίστανται ελεύθερα στη χρήση και με ανοικτή πρόσβαση σε όλους.

Η GET υλοποίησε, για λογαριασμό του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. το οποίο συμμετέχει ως επιστημονικός υπεύθυνος, εργασίες που αφορούσαν τα ακόλουθα πακέτα εργασίας:

  • WP1.2 Implementation and operation of User Management component
  • WP1.3 Development and operation of Data Submission service
  • WP1.4: Development and operation of Data Tracking service
  • WP1.6: Development and operation of Summary Records service
  • WP1.7: Gradual upgrading of portal and services based upon user feedback.

H υλοποίηση του συστήματος που αναπτύχθηκε από την GET βασίζεται σε ελεύθερα λογισμικά / λογισμικά ανοιχτού κώδικα. Για επιλεγμένα σύνολα δεδομένων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αλλά και σύνολα δεδομένων που θα υποβάλλουν πάροχοι από την ελληνική επικράτεια αναπτύχθηκαν υπηρεσίες απεικόνισης (view) και τηλεφόρτωσης (download), σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας INSPIRE. H GET υποστηρίζει διαχρονικά το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.  με τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις της παρεχόμενης λύσης, καθώς και με την ανάπτυξη νέων λειτουργιών σε αυτήν.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • PostgreSQL
  • Geoserver
  • Geonetwork Opensource
  • ownCloudGET SDI Portal

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Website: https://www.hcmr.gr/el/ 

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) έχει στόχο να φέρει εις πέρας επιστημονικές και τεχνολογικές έρευνες και πειραματική ανάπτυξη, διάδοση και εφαρμογή των παραγόμενων αποτελεσμάτων, ειδικότερα στα πεδία της μελέτης και της προστασίας της υδρόσφαιρας, τους οργανισμούς της, την αλληλεπίδρασή της με την ατμόσφαιρα, τις ακτές και το βυθό της θάλασσας, τις φυσικές, χημικές, βιολογικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν και ρυθμίζουν τα προαναφερθέντα συστήματα με: την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, τη στήριξη της λήψης αποφάσεων όσο αφορά στο γενικό κοινό, την οικονομία και τον πολιτισμό και την οικονομική εκμετάλλευση είτε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και/ή από τους εργαζομένους του ή από τρίτους.

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;