Ανάπτυξη Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών Δήμου Αιγάλεω
ΠΡΟΦΙΛ
Όνομα: Δήμος Αιγάλεω
Website: https://www.aigaleo.gr/
Το Αιγάλεω διαθέτει συνολική έκταση 650 εκτάρια, από τα οποία η νομοθετημένη έκταση καλύπτει τα 538 εκτάρια. Η έκταση του μη νομοθετημένου τμήματος 112 εκτάρια αφορά την περιοχή του Ελαιώνα το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλαμβάνεται από μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανιών και βιοτεχνιών. Το Αιγάλεω συγκαταλέγεται στους παλαιότερους Δήμους της Χώρας και υπήρξε από πάντα πόλος έλξης οικιστών. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, είναι 65.831 κάτοικοι. Έχει κεντροβαρικό χαρακτήρα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, μια και το τέμνουν οδικοί άξονες διεθνούς και εθνικής εμβέλειας, και φιλοξενεί 3 σταθμούς Μετρό. Το Αιγάλεω είναι αναμφισβήτητα μια πόλη με ιστορική διαδρομή και μέλλον. Τον 21ο αιώνα αναζητά ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη, τη σύγχρονη κουλτούρα και την ιστορία του.
GET υλοποίησε με επιτυχία το έργο Ανάπτυξη Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών Δήμου Αιγάλεω, το οποίο αφορούσε στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου γεωπληροφοριακού συστήματος μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού, προγραμματισμού, οργάνωσης και διαχείρισης των δεδομένων του Δήμου.
Η Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών που αναπτύχθηκε βασίζει τη λειτουργία της στη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, στην οποία ενσωματώθηκε μέρος των ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων του Δήμου. Το σύνολο των δεδομένων καθίσταται διαθέσιμο μέσω δικτυακών υπηρεσιών βασισμένων σε ανοικτά πρότυπα, διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα και την επικοινωνία με τρίτα συστήματα. Η πρόσβαση στα δεδομένα παρέχεται μέσω Γεωπύλης, η οποία επιτρέπει μεταξύ άλλων λειτουργιών, την οπτικοποίηση, τηλεφόρτωση και ανάλυση των δεδομένων.
Η υποδομή περιλαμβάνει στην παρούσα φάση 645 επίπεδα πληροφορίας, με τα τεκμήρια να καλύπτουν επιμέρους θεματικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα : Σχέδιο Πόλης – Πράξεις Εφαρμογής, Όρους Δόμησης, Χρήσεις Γης, Δημοτική περιουσία, Δασικοί χάρτες, Γεωτεμάχια Κτηματολογίου, κ.ά.
Το σύστημα εξυπηρετεί αφενός τις εσωτερικές ανάγκες των Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά στοχεύει κυρίως στην εξυπηρέτηση του κοινού (δημότες, μηχανικοί, επαγγελματίες, φορείς) και στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην πληροφορία.
Οι χρήστες έχουν εύκολη πρόσβαση στην επιθυμητή πληροφορία, μέσω της διαδικτυακής χαρτογραφικής εφαρμογής. Με ένα μόνο “κλικ” σε οποιοδήποτε σημείο στο χώρο, ο ενδιαφερόμενος ανακτά πληθώρα πληροφοριών αναφορικά με:
- Πολεοδομικό καθεστώς (Ρυμοτομία – Σχέδιο Πόλης, Τροποποιήσεις, Όροι Δόμησης, Χρήσεις Γης, Διαγράμματα κ.λπ.)
- Πράξεις Εφαρμογής, Διορθωτικές Πράξεις Εφαρμογής και τα σχετικά διαγράμματα αυτών
- Τεχνικές Εκθέσεις, Διαγράμματα Εφαρμογής, Πράξεις Αναλογισμού και Προσκύρωσης
- Γεωτεμάχια Κτηματολογίου
Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης του εν λόγω έργου πραγματοποιήθηκαν και οι παρακάτω μηχανισμοί και εφαρμογές για την περαιτέρω αξιοποίηση της Υποδομής και της διευκόλυνσης των συναλλασσόμενων: Μηχανισμός Εισαγωγής Δεδομένων της εφαρμογής e-άδειες (ΤΕΕ), Μονάδα χορήγησης/εκτύπωσης αποσπάσματος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, Μονάδα χορήγησης/εκτύπωσης αποσπάσματος Σχεδίου Πόλης, Μονάδα χορήγησης /εκτύπωσης δικαιολογητικού για το επιτρεπτό της χρήσης, Μονάδα εκτύπωσης.
Τέλος αναπτύχθηκε και η Μονάδα Ενημέρωσης & Εξωστρέφειας, η οποία αφορούσε στη δημιουργία ενός διαδικτυακού ιστοτόπου μέσω του οποίου επιδιώκεται να βελτιωθεί η εξωστρέφεια του συστήματος και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους χρήστες. Ο ιστότοπος περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ΥΔΟΜ του Δήμου Αιγάλεω και διαθέτει δυνατότητες διαρκούς επικαιροποίησης από τα στελέχη της Υπηρεσίας Δόμησης, ενώ είναι οργανωμένος ώστε να παρέχει εκτός των παραπάνω και πρόσβαση στα πρότυπα αιτήσεων καθώς και στην Υ.Γε.Π.
Το σύστημα εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συστηματικά, αποτελώντας βασικό πυλώνα της ψηφιακής στρατηγικής του Δήμου. Η υλοποίηση του γεωγραφικού συστήματος έχει βασισθεί στη χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα, επιτυγχάνοντας τεράστια εξοικονόμηση πόρων και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα θεματικής και λειτουργικής διεύρυνσης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- PostgreSQL
- PostGIS
- QGIS
- Geoserver
- GeoWebCache
- Geonetwork Opensource
- GET SDI Portal
- WordPress