Η GET προχώρησε σε νέα υπογραφή σύμβασης με Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών με αντικείμενο «Παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού». Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του παρόντος έργου απαιτείται:
- Η επέκταση του μοντέλου της βάσης δεδομένων, ώστε να παρέχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες των πρωτογενών δεδομένων μετρήσεων που θα υποδειχθούν από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε..
- Η ανάπτυξη του ενδιάμεσου επιπέδου λογισμικού (middleware services), όπου θα υλοποιηθούν: οι δικτυακές υπηρεσίες που προβλέπονται από την οδηγία INSPIRE, δηλαδή υπηρεσίες απεικόνισης (view services), εξερεύνησης (discoverys services), μετασχηματισμού (transformation services) και τηλεφόρτωσης (downloadservices).
- Στο ίδιο επίπεδο περιέχονται και όλες οι μονάδες λογισμικού που θα αναπτύξει η GET και αφορούν στην επικοινωνία με το Αποθετήριο Υποβολής Δεδομένων, αλλά και οι λειτουργίες άντλησης πρωτογενών δεδομένων.
- Η ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου. Στο επίπεδο αυτό θα υλοποιηθούν οι διεπαφές μέσω των οποίων οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα και μεταδεδομένα.
Η υλοποίηση του έργου γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Υποέργου (1) «Δειγματοληψίες και αναλύσεις βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων του θαλάσσιου οικοσυστήματος με στόχο τον προσδιορισμό της Καλής Οικολογικής Κατάστασης» της Πράξης : «Παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης των θαλάσσιων υποπεριοχών της Ελλάδας/Αναβάθμιση και λειτουργική επικαιροποίηση του δικτύου παρακολούθησης» με κωδικό ΟΠΣ MIS: 5010880 εκδ: 1.0.
Αναλυτικότερα, η GET θα εμπλακεί, σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., στην υλοποίηση του Πακέτου Εργασίας 7 (ΠΕ7): Οργάνωση Πληροφορικού Συστήματος. Το πακέτο εργασίας αφορά στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την καταχώρηση, αποθήκευση και διαχείριση των δεδομένων από την εφαρμογή των προγραμμάτων περιβαλλοντικής παρακολούθησης των ελληνικών θαλασσών. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου η GET θα πραγματοποιήσει και την ανάπτυξη υποσυστήματος αποθετηρίου υποβολής δεδομένων. Το αποθετήριο θα χρησιμοποιείται από ταυτοποιημένους χρήστες για την υποβολή δεδομένων που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον. Η υλοποίηση του αντικειμένου του έργου θα βασισθεί και θα αξιοποιεί το υπάρχον Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) με το οποίο έχουν αναπτυχθεί τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα που φιλοξενούνται στις υπολογιστικές υποδομές του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε..