Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών για το Νησιωτικό Χώρο

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά νησιωτικού πληθυσμού και έκτασης, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστική διαφορά από τη δεύτερη (Ιταλία), είναι ότι ο ελληνικός νησιωτικός χώρος είναι διάσπαρτος και αποτελείται από πολύ μικρά νησιά, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα της νησιωτικότητας. Οι προκλήσεις λοιπόν που αντιμετωπίζει τόσο σε πολιτικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο είναι σημαντικές, γεγονός που καθιστά μείζονος σημασίας την προστασία και ανάδειξή του.

Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε η Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΥΓΕΠ) για το Νησιωτικό Χώρο (ΔΑΦΝΗ). Η πρωτοβουλία για αυτή τη διαδικτυακή πύλη ανήκει στο Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου σε συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, που θα είναι και ο τελικός αποδοχέας και μελλοντικός διαχειριστής της. Η ανάπτυξη της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από την GEOSPATIAL ENABLING TECHNOLOGIES.

Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» που ανήκει στο θεματικό πεδίο «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την αξιοποίηση και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2018».

Η ΥΓΕΠ είναι ανοικτή σε κάθε χρήστη και η πρόσβαση στα δεδομένα της ελεύθερη.  Περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων με γεωχωρική αναφορά (υποδομές, φυσικούς πόρους, χρήσεις γης, σχέδια οργάνωσης του χώρου) που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το Περιβάλλον και την Τοπική Ανάπτυξη. Η συλλογή και οργάνωσή τους έγινε με κριτήριο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία και δυνατότητα επικαιροποίησης.

Η εφαρμογή αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την έρευνα (μελετητές, πανεπιστήμια, ενώσεις πολιτών) αλλά και τη διαμόρφωση πολιτικής.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • PostgreSQL
  • Geoserver
  • GET SDI PORTAL

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ είναι μία Αστική, Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συστάθηκε το 2006, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, το οποίο να βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους των νησιών και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ μετρά σήμερα 52 μέλη, εκ των οποίων 46 νησιωτικοί Δήμοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο, οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων.

Website: https://dafninetwork.gr/

Χρειάζεστε βοήθεια με παρόμοιο έργο;