Παροχή Υπηρεσιών Ανάπτυξης Εφαρμογών Γεωπληροφορικής και Συμμετοχικού Σχεδιασμού για το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – Δάφνη στο Πλαίσιο Υλοποίησης του Ερευνητικού Έργου “DIALOGUES”
Η GET υλοποίησε με επιτυχία το έργο «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΕΩ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ» για το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ. Αντικείμενο του έργου ήταν η ανάπτυξη λογισμικού και εφαρμογών γεωπληροφορικής και συμμετοχικού σχεδιασμού που έγιναν στο πλαίσιο του πακέτου εργασίας 6 – Ενεργή Έρευνα σε Εργαστήρια Δράσης Πολιτών (WP6 – Active Research in Citizen Action Labs) του ερευνητικού έργου DIALOGUES στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Ελληνικού Εργαστήριου Δράσης Πολιτών. Το εν λόγω πακέτο εργασίας στόχευε σε πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς που συν δημιούργησαν, κατά τη διάρκεια μιας σειράς εκδηλώσεων, ατζέντα μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια.
Σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ρυθμιστικούς και τεχνικούς περιορισμούς λόγω νησιωτικότητας, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια των ελληνικών νησιών έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες δυσκολίες. Συχνά τα νησιά γίνονται πεδία σύγκρουσης όσον αφορά τη χωροθέτηση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς οι τοπικές αρχές, οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι πολίτες σπάνια αποτελούν μέρος της φάσης σχεδιασμού. Οι τοπικές αρχές των ελληνικών νησιών έχουν δείξει την επιθυμία τους να γίνουν πρωτοπόροι στο όραμα της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, συμμετέχοντας στο Σύμφωνο των Νησιών, στο Σύμφωνο των Δημάρχων και πρόσφατα στην «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Clean Energy for EU Islands). Στο πλαίσιο της τελευταίας, δεσμεύονται να αναπτύξουν Ατζέντα Μετάβασης Καθαρής Ενέργειας (CETA). Το έργο DIALOGUES ενέπλεξε τρία ελληνικά νησιά στο Εργαστήριο Δράσης Πολιτών, τα οποία επιλέχθηκαν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ξεκινώντας από την τότε τρέχουσα ενεργειακή τους ταυτότητα, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν με τη βοήθεια των λύσεων που ανέπτυξε η GET, της επαυξημένης πραγματικότητας και των εναλλακτικών σεναρίων όραμα για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για το νησί τους.
Αναλυτικότερα, οι εργασίες που υλοποιήθηκαν από την GET στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου συμπεριελάμβαναν τα εξής:
- Μελέτη Εφαρμογής στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε αναλυτική καταγραφή των απαιτήσεων αναφορικά με το υπό ανάπτυξη σύστημα
- Ανάπτυξη εφαρμογής συμμετοχικού σχεδιασμού ενσωματωμένης στην υπάρχουσα Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΥΓΕΠ) Νήσων. Η εφαρμογή υποστηρίζει την παρουσίαση και την ανάλυση των κατάλληλων λύσεων, προτάσεων και ιδεών και βοηθάει στην ιεράρχηση των παρεμβάσεων καθώς και στη βαθμονόμηση της γνώμης των συμμετεχόντων. Η πλατφόρμα εξυπηρετεί διαφορετικούς τύπους συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα ευρύ κοινό, κατοίκους, επαγγελματίες, ειδικούς, επιστήμονες, αρμόδιους φορείς, υπαλλήλους των δήμων κ.ά. Επισημαίνεται ότι αναπτύχθηκε ως Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού κώδικα, με πλήρη αξιοποίηση της υπάρχουσας ΥΓΕΠ και ενσωματώθηκε σε αυτήν.
- Ανάπτυξη εφαρμογής σύγχρονης απεικόνισης ελεύθερα διαθέσιμων δεδομένων του Γεω – Πληροφοριακού χάρτη της ΡΑΕ. Αναπτύχθηκε νέα εφαρμογή που χρησιμοποιεί τα ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα της Υποδομής Γεωχωρικών Δεδομένων και τα παρέχει σε ένα νέο βελτιωμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον, το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματικότερη επικοινωνία και παρουσίαση των έργων στους χρήστες δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στη δυνατότητα αναζήτησης και απεικόνισης έργων βάσει της κατηγορίας που αυτό ανήκει, της περιοχής, του μεγέθους τους καθώς και του σταδίου που αυτό βρίσκεται όσον αφορά αδειοδότηση και κατασκευή του.
- Δημιουργία και ενσωμάτωση στην υπάρχουσα Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΥΓΕΠ) Νήσων μετρητικού φωτογραφικού υποβάθρου συνολικού μήκους 82χλμ. για την Κύθνο. Η GET δημιούργησε και ενσωμάτωσε στην υφιστάμενη Υ.Γε.Π. Νήσων μετρητικό φωτογραφικό υπόβαθρο, κατά μήκος μέρους του οδικού δικτύου της Κύθνου που καθορίστηκε στη διάρκεια της μελέτης εφαρμογής. Η εργασία αφορούσε στη συλλογή φωτογραφικού τεκμηριωτικού με στόχο τη δυνατότητα πανοραμικής απεικόνισης σημείων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Η καταγραφή επιτεύχθηκε με την μέθοδο της τεχνολογίας κινηματικής χαρτογράφησης (mobile mapping) με όχημα μέσω φωτογραμμετρικής μεθοδολογίας.
- Υπηρεσίες εκπαίδευσης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- PostgreSQL
- PostGIS
- QGIS
- Geoserver
- GeoWebCache
- Geonetwork Opensource
- GET SDI Portal
- WordPress
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
ΠΡΟΦΙΛ
Όνομα: Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ
Website: https://dafninetwork.gr/
Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ είναι μία Αστική, Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συστάθηκε το 2006, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, το οποίο να βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους των νησιών και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ μετρά σήμερα 52 μέλη, εκ των οποίων 46 νησιωτικοί Δήμοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο, οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων.